Hoe zet je een perfect kopje thee?

Water koken? Thee erbij, onderdompelen? En that's it? Nee, was het maar zo simpel. Ik vertel je vandaag iets meer over het zetten van een kopje thee met liefde. 

Liefde
Euhm, nee, (losse) thee zetten mag met liefde gebeuren. Dit heerlijke product verdient aandacht en net een beetje meer moeite. Maar daarna, kun jij ultiem genieten.
De temperatuur van het theewater is belangrijk. Ook de kwaliteit van het water speelt een rol. 
Kwaliteit water
Bronwater is ideaal voor het zetten van thee, maar niet noodzakelijk voor een goede kop thee. Gebruik bronwater dan ook alleen wanneer het kraanwater teveel kalk of andere ongewenste smaken bevatten.

Veel kraanwater is hard, en daardoor wellicht minder geschikt om thee mee te zetten. Om theewater optimaal te kunnen gebruiken moet het water 2-3 minuten worden gekookt. Als water hard is, bevat het o.a. concentraties van de elementen magnesium en calcium. Bij verhitting boven de 50 graden gaan die een verbinding aan met stofjes in thee, als gevolg:

– De thee wordt donker en troebel van kleur
– Er ontstaat een drabbig vel op de thee
– Er komt aanslag in je in je kopje, je buik en je theepot
– Fijne geuren worden onderdrukt door de calcium, maar de bitters blijvenMet andere woorden: van hard water wordt je thee, naast donker en troebel, vlak en bitter van smaak. Zonde dus.

Ik heb thuis een test gedaan met bronwater en kraanwater en ik zag geen verschil. Daarom gebruik ik wel kraanwater, ik vind het water in omgeving Tilburg ook echt heerlijk! Het beste is eigenlijk om het kraanwater te filteren of wil je een nog zachter resultaat hebben kies dan voor bronwater. Lees wel goed het etiket: niet alle mineraal- of bronwater is zacht. Kijk goed naar de droogrestwaarde. Deze is bij voorkeur lager dan 50 mg/l. Oh en ook belangrijk, pak altijd vers water uit de kraan. Dat is lekkerder dan water wat al in de waterkoker heeft gezeten.

Hoeveelheid losse thee
Je hebt voor een kopje thee 2 gram losse thee nodig. Dat is veel minder dan dat je verwacht. Om precies de juiste hoeveelheid te gebruiken zijn er handige maatschepjes zodat je nooit te veel thee gebruikt. Oh ja, wist je dat je thee van goede kwaliteit vaker dan 1 keer kan opgieten? Probeer dit dus zeker uit.Temperatuur en trektijd 
Hoe lang jij de thee laat trekken is ook een beetje persoonlijk. Iedereen houdt van een ander kopje thee, de één drinkt het liefst "water met een smaakje" de ander drinkt het liefst "een bakkie pleur" maar dan zonder de koffie. 

Ik geef hieronder een indicatie van wat aangehouden kan worden voor de temperatuur en de trektijd van de thee. Gebruik geen kokend water voor het zetten van groene thee. Je “kookt” de bladeren waardoor de groene thee bitter wordt, en dat is zonde.

- Zwarte thee: 90 - 95 graden / 2-4 minuten
- Groene thee: 70 - 85 graden / 2-3 minuten
- Witte thee: 75-85 graden / 4-6 minuten
- Rooibos thee: 100 graden / 6-8 minuten
- Kruiden thee: 95-100 graden / 5-10 minuten
- Bloemen en bloeiende thee: 100 graden / 3-5 minuten
- Fruit infusies: 100 graden / 3-5 minuten

Experimenteer met trektijden, watertemperatuur en de gebruikte hoeveelheid thee. Als thee de eerste keer niet lekker smaakt, blijf dan experimenteren totdat deze wel lekker is. Er is geen goed of fout!Geen idee hoe heet je water is?
Heb je geen waterkoker met temperatuuraanduiding of thermometer? Houd dan de volgende richtlijn aan qua het afkoelen van het theewater.

- Zwarte thee: 2 minuten
- Groene thee: 5 tot 8 minuten
- Rooibos thee: niet laten afkoelen
- Kruiden thee: niet laten afkoelen
- Bloemen en bloeiende thee: niet laten afkoelen
- Fruit infusies: niet laten afkoelen

En geniet dan nu van een lekker kopje thee!

Liefs, Nicole


Reacties