Zelf kruidenthee maken? Ook dat kan!

Natuurlijk vind ik het fijn als je thee bij mij koopt, maar je kunt natuurlijk ook zelf thee gaan samenstellen. Ik denk dat je zelf het makkelijkste start met het mixen van kruidenthee, vooral omdat hier niet veel bij verkeerd kan gaan en je van alles met elkaar kan mixen. 

Kruidenthee maken
Voor het maken van een pot kruidenthee gebruik je ongeveer een eetlepel gemengde kruiden. Voor een kopje kruidenthee (250 ml) een theelepel of gebruik een maatschepje. Gebruik je verse kruiden? Neem dan twee tot drie keer de maat voor gedroogde kruiden. Waarom? De plant bevat meer water omdat deze niet gedroogd is.
Droge of verse kruidenthee
Verse kruidenthee is muntthee het meest bekend denk ik. Je pakt wat verse munttakjes, voegt kokend water toe en maakt het eventueel op smaak met wat honing. Of denk aan gemberthee met citroen. Of zoethoutthee, dat is niets meer dan een stokje zoethout en water. Of wellicht houd je van kruidig en kies je voor een kaneelstokje en wat steranijs. De mogelijkheden zijn onbeperkt. Niks is goed of fout, het is net wat jij lekker vindt.
Kruidenthee en watertemperatuur
Bij thee is de watertemperatuur van belang voor het vrijkomen van de smaak. Vaak wordt veel te heet water gebruikt. Zonde, want dat heeft dus direct invloed op de smaakbeleving. Groene thee bijvoorbeeld wordt bitter wanneer het water kookt. Let daar dus op want de smaak wordt er echt minder door.

Temperatuur
Kruidenthee gedijt het beste bij een watertemperatuur van 95 tot 100 graden. Laat daarom kokend water drie à vier minuten afkoelen voor gebruik.

Heb jij zelf weleens kruidenthee gemaakt?

Liefs, Nicole

P.s. Er is weer een win-actie online in de groep Geef eens wat weg. Deze vind je hier. Doe jij al mee?Reacties