Witte thee, afvallen en gezondste theesoort?

Sinds kort verkoop ik ook witte thee in de webshop. Dit is een vrij unieke en nog onbekende theesoort. Dat is eigenlijk zonde, want deze is zo lekker en ook nog eens heel gezond!

Witte thee
De thee is niet wit van kleur. De kleur van de drank zelf is lichtgeel. Deze thee heet witte thee omdat de blaadjes geplukt worden voordat de  de knoppen openen in het voorjaar. Daardoor hebben de blaadjes kleine witte haartjes. Dit geeft de theeblaadjes een witte schijn. Vandaar deze benaming.Beginnen met thee drinken
Deze thee is ook zeer geschikt voor mensen die willen beginnen met thee drinken. De smaak is zachter dan bij groene of zwarte thee.

Bewerking
Van alle theesoorten is witte thee het minst bewerkt. De bladknoppen (Yin Zhen) en jonge blaadjes (Pai Mu Dan) kunnen slechts twee dagen per jaar worden geplukt. Binnen 48 uur na het plukken wordt de thee bewerkt en gedroogd. Daarna wordt het 2 dagen bewaard in houten kisten en gebrand. De thee wordt volledig met de hand verwerkt, zeer voorzichtig gerold en heel licht geoxideerd. Witte thee is zeldzamer dan andere theesoorten. Dit maakt deze theesoort speciaal en ook kostbaarder.

Gezonder dan groene thee en verjongend?
Witte thee bevat veel polyphenolen, een antioxidant welke cellen in ons lichaam vernieuwt. Ons lichaam bevat oxidanten. Oxidanten vernietigen cellen in ons lichaam en zijn de oorzaak dat we verouderen. Dit is een normaal proces welke zich bij iedereen afspeelt. De antioxidanten in thee vertragen dus als het ware het verouderingsproces door de aanmaak van nieuwe cellen.Witte tanden
Witte thee bevat ook veel fluoride. Dit woord ken je waarschijnlijk omdat je het op tandpasta bent tegengekomen? Fluoride zorgt ervoor dat onze botten en gebit sterk en gezond blijven. Witte thee zal dus een gunstig effect hebben op het tegengaan van tandbederf en gaatjes.

Fotograaf: Jip Fens

Vitamines
Ook interessant om te weten is het feit dat witte thee een grote hoeveelheid van vitamine C bevat en polifenol waarvan de concentraties 4 keer zo hoog zijn dan in andere theeën. Witte thee is ook bekend om zijn zuiverende werking, veroorzaakt door de antioxidanten. Dit vermindert de kans op hart- en bloedvatenziekten. Volgens recent onderzoek naar witte thee blijkt dat deze in bepaalde opzichten een nog sterkere preventieve werking tegen kanker heeft dan groene thee.

Afvallen
Witte thee is een uitstekend hulpmiddel als je wilt afvallen en actief wilt bijdragen aan je gezondheid. Vrijwel alle soorten thee zijn goed voor de gezondheid en bevorderen in meer of mindere mate de vetverbranding.Vetverbranding
Er bestaat echter een behoorlijk verschil tussen de mate waarin verschillende theesoorten de vetverbranding en de gezondheid stimuleren. Zo is groene thee enorm gezond. Witte thee gaat de aanmaak van vetcellen tegen en stimuleert de verwerking van vet door het lichaam. Het is nog niet bekend of witte thee of groene thee beter is voor afvallen. Men gaat er voorlopig vanuit dat witte thee zeker zo goed is als groene thee voor afvallen. Omdat witte thee groene thee overtreft als het gaat om de gezonde werking, zou het best kunnen dat binnenkort uit onderzoek blijkt dat witte thee ook op het gebied van afvallen een stapje voor heeft op groene thee.

China
Witte thee komt uit de regio Fujian, in China. Meer recent is de theeplant van witte thee ook geteeld in Taiwan, Noord-Thailand en Oost-Nepal. Witte thee is afkomstig van de klassieke Chinese Camellia sinensis plant.Hoe zetten
Witte thee zetten is gemakkelijk. Je kunt de thee gedurende uren laten trekken, de smaak zal vrijwel hetzelfde blijven. Dit is natuurlijk niet het geval bij zwarte of groene thee. 
Vermijd het gieten van kokend heet water over deze theebladeren, maar gebruik warm water. De perfecte temperatuur voor het zetten van witte thee is 70-80°C. 

Cafeïnearm
Witte thee is bovendien cafeïne-arm. Om precies te zijn bevat witte thee de allerminste cafeïne concentratie van alle thee- en koffiesoorten. Een kopje koffie is rijk aan ongeveer 80-120 milligram, terwijl een kopje witte thee slechts 5-10 mg cafeïne bevat.Welke van de twee witte theesoorten lijkt jou het lekkerste? White Sunshine of Royal Champagne?

Liefs, Nicole
Reacties