Vanille, wat is het? En welke soorten zijn het beste?

Who doesn't love vanilla? Het blijft iets bijzonders vind ik. Een vanillestokje is toch apart en speciaal. Maar naast vanillestokjes zijn er veel meer vanille producten op de markt. In diverse bakmixen gebruik ik vanillebourbon, weet jij wat dat is?Wat is vanille?
Vanille is een peul van de klim orchidee. De bonen worden geplukt wanneer ze onrijp zijn. Daarna worden ze vochtig verhit en vervolgens gedroogd. Dan volgt er een fermentatieproces en verandert het in een mooi glanzend vanillestokje met een heerlijke geur en smaak.

Herkomst
Vanille komt voor in tropische gebieden zoals Indonesiƫ en Madagaskar.Vanillebourbon
Bourbon komt voornamelijk uit Madagaskar. Dit is een kwalitatief zeer hoogstaande vanillesoort. Het is een soort vanillepoeder, vol van smaak en sterk aromatisch. Het geeft een perfecte zoete smaak aan bijvoorbeeld de bakmixen in de webshop. Een halve theelepel vanillebourbon staat gelijk aan het merg van 1 vers vanillestokje. Bourbon is eigenlijk gewoon het merg uit de bourbon vanillestokjes, maar dan gedroogd in poedervorm.

Gebruik in de bakmixen
Zoals ik hierboven al vertelde gebruik ik vanillebourbon in diverse bakmixen, namelijk in de Chocolicious, Vanillalicious en Creamy Madness.

Vanillearoma 
Vanille aroma ken je wel uit de bekende donkerbruine mini flesjes in de supermarkt. Het belangrijkste om te weten over dit product is dat het geen vanille is. Het woord aroma verklapt het eigenlijk al. De ingrediĆ«nten zijn aro­ma’s, wa­ter, etha­nol en kleur­stof (ka­ra­mel). Absoluut geen vanille dus, het smaakje is geproduceerd, en dus nep! Vanille aroma is dus een chemisch product.

Vanillesuiker
We kennen de zakjes vanillesuiker uit de supermarkt vast allemaal wel: gewone geraffineerde suiker met een vanille smaakje. Eigenlijk is het gewoon geraffineerde suiker met vanilline, hierover vertel ik later meer. Ik vind dit zo'n onnodig product, wat je beter kunt doen is bijvoorbeeld palmsuiker mengen met een opengesneden vanillestokje. Na een week of 2 heb jij gezondere vanillesuiker. En geen kunstmatige vanillesuiker.

Vanille in vanillevla, is dat echte vanille?
Vaak is de vanille in producten in de supermarkt kunstmatige vanille. Denk bijvoorbeeld aan de pakken vanillevla. Daarvan bevatten alleen de biologische varianten echte vanille. In de pakken vanillevla in de supermarkt vinden we geen vanille, maar kunstmatig nagemaakte vanilletroep.

Vaniline
Het is de benaming voor alle synthetische vanille, die we dus vooral vaak tegenkomen in producten uit de supermarkt. Vanille is prijzig en daarom wordt dit dus nagemaakt. Kijk naar stevia, wil je puur 100% stevia kopen dan is dit duur. Zo word er van vanille dus ook een nepproduct gemaakt, dat is dus vaniline.De echte smaak van vanille
Veel mensen herkennen de kunstmatige vanille aroma als vanille. Vanille zoals velen deze kennen is mierzoet en niet "rond" van smaak.

Heb jij weleens de echte vanille gebruikt in een recept of geproefd?

Liefs, Nicole
Reacties