Asperges – het witte goud

Door Marieke - Het aspergeseizoen is vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni. Waar je in Limburg en Brabant op elke hoek van de straat verse asperges bij de boer kunt verkrijgen, zijn die hier in de Randstad niet zoveel te vinden. ‘Hadden we toch in Brabant moeten gaan wonen,’ zegt mijn man dan, die van kleuter af in Brabant heeft gewoond. Maar gelukkig zijn ze in de supermarkt wel volop verkrijgbaar.

Er zijn drie soorten asperges, de witte, de groene en de paarse. In Nederland worden voornamelijk de witte asperges geteeld. Asperges zitten boordevol vitaminen, het werkt bloedzuiverend en kan gebruikt worden als vocht afdrijvend middel bij blaas- en nierstoornissen. In de asperge zit de stof asparagine en dat heeft een gunstige uitwerking op een lage bloeddruk, hartkloppingen en leverfalen.
Bovendien is er bijna geen ander voedingsmiddel dat zo weinig calorieën bevat en zoveel voedingsstoffen en vitaminen. Een superfood dus. En ook nog lekker.

Tijdens een diner op een bruiloft pasgeleden aten we als voorgerecht aspergesoep. Die vonden we ontzettend lekker. Ik had nog nooit aspergesoep gemaakt en ging eens op internet snuffelen naar verschillende recepten. Ik stelde mijn eigen recept samen, kocht bij de supermarkt asperges en ging in de keuken aan de slag. En o, o, o, wat was de aspergesoep lekker! Ook mijn kinderen van 4 en 2 jaar smulden van de soep. Ik deel met u het recept.

Ingrediënten
500 gram asperges
2 middelgrote uien
2 groentebouillonblokjes
1 aardappel
Peterselie
1 pakje kookroom

Bereidingswijze
Snipper de uien. Verhit wat olie in een soeppan en fruit hierin de uien. Schil de asperges en snijd de onderkant van de asperges af.
Schenk 1200ml water in de pan en voeg hieraan de bouillonblokjes, de asperges + de onderkant van de asperges.
Schil de aardappel, snijd deze in stukjes en voeg ook deze toe. Voeg de peterselie toe.
Laat het geheel ongeveer een half uur koken.
Haal de onderkantjes van de asperges uit de bouillon. Pureer de soep met een staafmixer of in de blender. (Eventueel kun je het geheel nog zeven voor een gladde bouillon).
Schenk de kookroom erbij en verwarm het geheel.

Serveer de aspergesoep met een gekookt eitje en hamreepjes. Ik zou zeggen: nog ruim een maand genieten van dat heerlijke witte goud, en dan weer wachten tot volgend jaar …

Eetsmakelijk!

Liefs, Marieke 


Reacties