Goudsbloem

Door MariekeGoudsbloem

In diverse soorten thee uit de webwinkel van Nicole’s Choice zit goudsbloem. 


 • Bloementuin: Lavendel, roos, kamille, goudsbloem, korenbloem en citroengras. 
 • Earl Grey Flower: Zwarte thee, lavendel, roos, kamille, goudsbloem, korenbloem, citroengras en natuurlijk aroma. 
 • Flower Power: Kamillebloesem en goudsbloem. 
 • Goldie: Goudsbloem met kelk 

Goudsbloem heeft een geneeskrachtige werking voor verschillende ziekten en lichamelijke ongemakken. In deze blog lees je meer over de Goudsbloem.

Goudsbloem
De Latijnse naam voor goudsbloem is de Calendula officinalis. De goudsbloem is afkomstig uit Zuid-Europa en wordt vooral in siertuinen gebruikt. De plant heeft meestal oranje, maar soms ook gele bloemen. Deze eenjarige plant bloeit van mei tot november en wordt 30-45cm hoog. Deze vrolijke bloem is populair vanwege diverse toepassingen; cosmetisch, culinair, als verfplant, maar ook vanwege de geneeskrachtige eigenschappen.
In Europa is de bloem veel gebruikt in soepen en stoofpotten, maar ook om boter of kaas mee te kleuren. In Amerikaanse Burgeroorlogen gebruikten artsen de goudsbloem om open wonden mee te behandelen.

Medisch
Calendula is het beste middel tegen huidaandoeningen; schaafwonden, snijwonden, winterhanden, uitslag, kloofjes, schrale huid en lippen, zonnebrand en lichte brandwonden, insectenbeten, eczeem, psoriasis, jeuk, enz. Het verzacht en heeft een zuiverende invloed. Het mag gebruikt worden op open wonden, het heeft een bloedstelpende werking.

Daarnaast is de goudsbloem ook goed voor de mond en de keel. De thee kun je gebruiken bij ontstoken tandvlees, aften, spruw, keelontsteking, keelpijn, amandelontsteking.Calendula houdt de huid soepel en is ontstekingsremmend, antibacterieel, werkt verzachtend en het verlicht jeuk. Daarom wordt het ook veel gebruikt bij ongemakken aan je voeten zoals, voetschimmel, zwemmerseczeem, wratten, likdoorns, eksterogen en eelt.

Calendula kan ook ingezet worden tegen het uitblijven van menstruatie of een pijnlijke menstruatie.

Het heeft ook een weerstand verhogende werking en het heeft een zweetdrijvende werking. Gifstoffen worden sneller hierdoor via de huid afgescheiden. Daarom wordt het ook gebruikt bij kinderziektes zoals bof, mazelen, waterpokken, rode hond, vijfde ziekte en zesde ziekte.Zoals je kunt lezen heeft de goudsbloem een geneeskrachtige werking voor diverse ziekten en andere lichamelijke ongemakken. Maar de hierboven genoemde ziekten en ongemakken is slechts een greep. Je kunt meer lezen op over de geneeskrachtige werking op bijvoorbeeld Mens & Gezondheid.

Welke thee met goudsbloem lijkt jou het lekkerst?

Liefs, Marieke

Reacties

 1. Ik ga er zeker eens thee van maken. Ik had nog goudsbloem liggen van toen in de cursus massagetechnieken gedaan heb (om kruidenstempels mee te maken). Ik wist niet wat ik er nog allemaal mee kon. Bedankt voor de nuttige info.
  Steeds welkom op mijn blog, waar je ook heel wat kan vinden overvoeding en gezondheid.
  https://yoo.rs/useroverview/38328/Bodycoach

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan en bedankt voor het lezen van de blog! Ik ben erg benieuwd wat je van de thee vindt. Geniet ervan alvast.

   Verwijderen

Een reactie posten