Gember

Door Marieke - Tijdens mijn beide zwangerschappen was ik tot een week of 18 de hele dag door ontzettend misselijk en moest ik veel overgeven. Wat ik bij de eerste zwangerschap nog niet wist, is dat gember zou helpen tegen de misselijkheid. Dit feit hoorde is pas bij mijn tweede zwangerschap. Als je zo ontzettend misselijk bent, probeer je natuurlijk alles. In de supermarkt kon ik geen zakjes gemberthee vinden, dus ik kocht een stuk gemberwortel en zette er dagelijks een kop thee van, vaak wel meerdere keren op een dag. Ik heb in die tijd zoveel gemberthee gedronken dat ik er toen voorlopig genoeg van had. Maar dat is alweer tweeënhalf jaar geleden…
Van Nicole’s Choice kreeg ik een zakje ‘Spice Me Up’ thee om te proberen. Toen ik zag dat daar gember in zat, moest ik gelijk aan mijn zwangerschap denken en de vele kopjes gemberthee die ik gedronken heb. Had ik zit zakje thee maar toen ik zwanger was …

Gember
Gember is een specerij wat veel in de keuken gebruikt wordt. Het is één van de meest gebruikte specerijen ter wereld. Het heeft een vrij sterke smaak. Gember wordt gewonnen uit de wortelstok van een gemberplant.
In Nederland wordt gember veel gebruikt in koek en gebak. In Indonesië wordt het juist veel gebruikt in hartige gerechten. Zowel in zoete als in hartige gerechten is gember dus erg lekker. 

Gember heeft een gunstig effect op je gezondheid
Maar gember is niet alleen lekker, het heeft bovendien een gunstig effect op je gezondheid. In gember zitten veel genezende voedingsstoffen. Daarom is gember goed te gebruiken als geneesmiddel, maar als je het regelmatig eet, helpt het ook je lichaam gezond te houden. Dit komt omdat in gember veel vitaminen, mineralen en bouwstoffen zitten, die voor een gezonde werking zorgen:

· De vitaminen die je in gember vindt zijn: B1, B2, B6 en vitamine C.

· De mineralen die in gember zitten zijn: zink, koper, magnesium, ijzer, fosfor, calcium, kalium en natrium.

· En de bouwstoffen van gember zijn: gingerol (helpt tegen misselijkheid en voorkomt zwellingen in gewrichten), shogaol (draagt bij aan het voorkomen van vaatziekten) en zingiberene (is goed voor je spijsvertering en het verbranden van calorieën). 

Spice Me Up: gemaakt door Margot


Gember als geneesmiddel
Gember kun je gebruiken als geneesmiddel:

· Als je regelmatig gember eet zul je minder snel last hebben van migraine-aanvallen.

· Gember helpt tegen misselijkheid en de neiging tot overgeven onderdrukken. Denk bijvoorbeeld aan zwangerschapsmisselijkheid, reisziekte, na een operatie, rond de menstruatie en na chemotherapie.

· Gember heeft een kalmerend effect op je darmen. Daarom is gember aan te raden bij mensen met een Prikkelbare Darm Syndroom.

· Gember verlicht een opgeblazen gevoel.

· Gember heef ontstekingsremmende eigenschappen. Daarom is gember aan te raden bij mensen met ziekten die ontstaan door ontstekingen zoals Atritis.

· Gember bevordert de bloedcirculatie, hierdoor krijg je weer meer energie.

· Gember kan helpen bij het onder controle houden van je bloedsuikerspiegel.

· Gember brengt verlichting bij een verkoudheid en een beginnend griepje.

· Gember helpt bij het openen van luchtwegen doordat het ontstekingen remt en het verlicht daarbij de pijn. Daarom is gember goed voor mensen met bijvoorbeeld Astma.

· Wil je afvallen? Gember zorgt voor meer speekselaanmaak en hierdoor wordt voedsel beter verteerd. Na het drinken van een kopje gemberthee heb je minder honger. En dat helpt weer bij het afvallen! 

Spice Me Up: gemaakt door Margot


Diverse soorten thee met gember
In de webshop van Nicole’s Choice zijn diverse soorten thee te verkrijgen met gember.
Spice Me Up: Kruidenthee met gember, lemongrass, zoethout, citrusschil, pepermunt en zwarte peper.
Autumn Love: Kruidige zwarte thee met kaneel, gember, kruidnagel, zwarte peper en kardemom.
Spicy &Hot: Pittige rooibosthee met kaneel, gember en chilipeper. 
Hoe drink jij je gemberthee het liefst?

Liefs,
Marieke

Reacties