Goedkoop soepje en klassieke asperges

Marieke deelde een paar dagen geleden een recept voor aspergesoep. Toen ik gisteren asperges kocht dacht ik, laat ik van de schillen ook soep maken. Marieke maakte gebruik van de hele asperges maar een goedkoper soepje kun je ook maken met alleen de schillen. Dan kun je de asperges gewoon gebruiken voor het hoofdgerecht. Ik deel vandaag met jou mijn favoriete recept voor een goedkoop soepje en klassieke asperges.



Goedkoop aspergesoepje en klassieke asperges

Ingrediƫnten goedkoop aspergesoepje:
  • Schillen en "kontjes" van 500 gram asperges
  • 1 rode ui
  • 2 groente- of tuinkruidenbouillonblokjes
  • 800 ML water
  • 200 ML ongezoete plantaardige melk
  • 1 ei
  • 2 eetlepels speltmeel
  • 25 gram roomboter
  • 1 hele asperge
IngrediĆ«nten klassieke asperges:
  • 500 gram asperges
  • 100 gram gekookte beenham in plakken
  • 2 eieren
  • 300 gram krieltjes
  • roomboter
  • peper en zout
  • 2 groente- of tuinkruidenbouillonblokjes

Aan de slag voor zowel de soep als het hoofdgerecht:
  • Voeg 800 ML water en 200 ML ongezoete plantaardige melk samen met 2 bouillonblokjes en laat dit tot de kook komen.
  • Snijd de kontjes van de asperges en voeg deze toe aan het bouillonmengsel.
  • Schil de asperges en voeg de schillen toe aan de bouillon.
  • Laat de bouillon pruttelen terwijl jij verder gaat met de rest van de soep.
  • Vul een pannetje met water, voeg de 3 eieren toe en breng dit aan de kook.
  • Wanneer het water kookt, laat je de eieren er 7 minuten in liggen, vervolgens laat je de eieren schrikken en even rusten voordat je deze pelt.
  • Het water waar de eieren in gekookt zijn kun je gebruiken voor het koken van de asperges. Voeg de bouillonblokjes toe en voeg vervolgens de asperges toe. Laat de asperges 12 minuten koken.
  • Zet nog een pan met water op en laat dit koken. Voeg vervolgens de krieltjes toe en laat deze 15 minuten koken.
  • Snipper de rode ui en smelt de roomboter in de pan.
  • Laat de ui glazig worden.
  • Ondertussen zeef je de soep.
  • Voeg vervolgens 1 eetlepel speltmeel toe aan het boter met ui mengsel en roer dit met een houten lepel, voeg vervolgens nog 1 eetlepel toe en laat dit even bakken. Zo maak je een roux. 
  • Vervolgens voeg je de gezeefde soep toe. 
  • Laat de soep nog even tien minuutjes pruttelen. Vervolgens pureer je de soep.
  • Wanneer de krieltjes en asperges klaar zijn giet je deze af. Voeg een beetje roomboter toe aan de krieltjes en verdeel er wat zeezout overheen.
  • Snijd 1 ei in meerder kleine stukjes en verdeel deze over 2 kommetjes.
  • Gebruik 1 gekookte asperge en snijd deze in stukjes, verdeel deze over 2 kommetjes.
  • Vul de kommetjes met de soep en geniet!

  • Als je de soep op hebt, verdeel je 3-5 plakken ham, een ei, wat krieltjes en de asperges op een bord. 
  • Je kunt de roomboter die je bij de krieltjes hebt toegevoegd nog verdelen over de asperges zodat je een "sausje" hebt. 
  • Strooi nog wat zout over het eitje en de krieltjes en geniet ervan!


Variatie: 
  • Gebruik eens gerookte zalm in plaats van plakken ham.
  • Kook de eieren niet hard maar zacht zodat deze nog een beetje "loopt".
En zoals Marieke al zei "nog ruim een maand genieten van dat heerlijke witte goud, en dan weer wachten tot volgend jaar..".

Eet smakelijk.

Liefs, Nicole

P.s. Sinds vandaag is Nicole's Choice ook AVG proof, je kunt ons privacybeleid hier lezen.

Reacties