Rabarber, het roze "goud"?

Maakte jouw moeder vroeger ook rabarber compote met een hele lading suiker? Zo ken ik het, mierzoet, terwijl het dat eigenlijk niet is. Natuurlijk vond ik dat destijds lekker, als ik het toen zonder suiker zou hebben gegeten zou ik het niet zo lekker hebben gevonden denk ik. Ik vind het nu tijd worden voor een gezonde variant, zonder geraffineerde suikers.


Rabarber is van april tot juli verkrijgbaar. Eigenlijk maar heel kort, daarom zou ik jullie aanraden om er gebruik van te maken. Rabarber heeft rood groene stelen met aan de top bladeren.

De bladeren zijn overigens niet eetbaar omdat deze giftig zijn. Verwijder deze dus altijd mocht dat nog niet gedaan zijn! De bladeren bevatten het meeste oxaalzuur maar ook in de stelen van de rabarber zit oxaalzuur, pas wanneer je 10 kg rabarber hebt gegeten krijg te veel oxaalzuur binnen. Toch zou ik aanraden om rabarber niet te eten wanneer je aanleg hebt voor reuma, jicht, nierstenen etc. De voordelen van rabarber? Het wekt de eetlust op, versterkt de maag en het is een ontlastingbevorderend middel. Het kan daarom gebruikt worden bij constipatie. Daarnaast zit er veel vitamine K en vitamine C in rabarber.

Recept: rabarbercompote

Ingrediƫnten en benodigdheden:
  • 1 kg rabarber
  • 1 appel
  • 2 kaneelstokjes
  • 100 ml honing
  • 100 ml water
  • Pan
Aan de slag:
  • Snijd de uiteinde van de rabarber.



  • Snijd de rabarber in stukjes van 3-5 cm. Je hoeft rabarber niet te schillen, mag wel maar dan zal de roze kleur verdwijnen.
  • Wanneer je de rabarber snijdt en de schil komt los, trek deze er dan af.
  • Doe 100 ml water in een pan, voeg de gesneden rabarber toe. Er hoeft maar een heel klein laagje water in de pan te staan, de bodem moet bedekt zijn.
  • Schil een appel en snijd deze in kleine blokjes.
  • Voeg de appel en de kaneelstokjes toe aan de rabarber.
  • Zet de pan op het vuur en laat deze koken, zet het vuur wat lager en laat de pan pruttelen gedurende 15 tot 20 minuten.
  • Wanneer de rabarber gekookt is en zacht is geworden roer je het mengsel goed door en zet het vuur uit.
  • Maak de rabarber op smaak met honing, zelf heb ik 100 ml honing gebruikt.

De rabarber is klaar om gegeten te worden, zelf vind ik het heerlijk met wat yoghurt.
Eet smakelijk!

Liefs, Nicole








Reacties